Recensie | De gouden eikel

De gouden eikel is een prentenboek dat geschreven is door Katy Hudson. Je zou haar ook kunnen kennen van ‘Veel te veel wortel’ en ‘Wat een winterslaap!’.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

In De gouden eikel maak je kennis met Eekhoorn. Zij is het snelste dier van het bos. Ze vliegt als een speer over de takken en bij elke wedstrijd wint ze de eerste prijs. Haar hele huis hangt vol met trofee├źn, maar de Gouden Eikel is de allermooiste prijs en heeft deze al acht keer gewonnen. Dit jaar geldt er echter een andere regel: als je mee wilt doen aan de Gouden Eikel-jacht, dan moet je als een groepje komen.
Haar vrienden Bever, Schildpad en Konijn willen graag met Eekhoorn meedoen, maar Eekhoorn vraagt zich af wat ze met een groepje moet. Zij is in haar eentje het snelste dier van het hele bos. Ze twijfelt aan de snelheid van haar vrienden. Misschien helpt het om samen te gaan trainen… Of toch niet?

De cover van dit prentenboek trok meteen mijn aandacht. De prenten zijn sprekend, sfeervol en hebben mooie, heldere kleuren. De kleurrijke en zeer getailleerde illustrates nodigen je zeker uit om ze wat vaker en langer te bekijken, zodat je alle details in je op kunt nemen. De illustraties garanderen kijkplezier!

De gouden eikel is een geschikt verhaal om met de kinderen in gesprek te gaan over samenwerken, het belang van vriendschap of over mindset.
– Mindset: kun je namelijk ergens ALTIJD de beste in zijn?
– Samenwerken: kun je bedenken wat het groepje van Eekhoorn had kunnen doen om de wedstrijd toch te winnen?
– Vriendschap: waarom komen voortaan de vrienden van Eekhoorn op de eerste plaats?

Hoewel dit verhaal verschillende gespreksonderwerpen biedt en het verhaal op zichzelf prima is, had ik persoonlijk aan het eind van het verhaal graag iets meer verdieping willen zien. Op de eerste pagina wordt meteen door de illustraties en tekst duidelijk dat Eekhoorn houdt van winnen, maar als ze de wedstrijd verliest, zet Eekhoorn zich daar heel snel overheen. Ik had hier graag wat meer gevoel bij willen zien. Voelde Eekhoorn helemaal geen teleurstelling/tegenslag? En ik mis iets meer verdieping over de realisatie over het belang van haar vrienden. Heeft ze haar vrienden alleen opgehaald omdat ze ze tijdens de wedstrijd kwijt was geraakt of hebben haar vrienden een andere waarde? Waarom zijn ze plots zo belangrijk? Maar dit kunnen natuurlijk ook goede punten zijn om met de kinderen te bespreken en in te gaan vullen.

De gouden eikel biedt niet alleen verschillende gespreksonderwerpen met daarop misschien wel verrassende antwoorden, maar past natuurlijk ook prima bij het thema herfst.

De gouden eikel
Auteur/illustrator: Katy Hudson
Uitgeverij: Maretak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.