Speelhoek | Bij de dokter

Na de voorjaarsvakantie gaan we in onze kleutergroep drie weken rondom het thema ‘bij de dokter’ werken. Onze speelhoek is een dokterspraktijk met bijbehorende apotheek geworden. Om de dokterspraktijk en apotheek vorm te kunnen geven, heb ik gebruik gemaakt van veel verschillende (goedkope) materialen. Enkele materialen heb ik zelf gemaakt. De downloads hiervan vind je in deze blog. In deze blog vertel ik je graag wat meer over onze speelhoek ‘bij de dokter’.

* Dikgedrukte woorden verwijzen naar een download of naar een andere website.

De inrichting | apotheek
Omdat de ruimte voor een speelhoek in onze klas beperkt is, hebben we de dokterspraktijk en apotheek samengevoegd. Tegen de muur staat een verkleedkist en dient in deze speelhoek als ‘de wachtkamer’. Ik heb twee tafels gebruikt om een apotheek te creëren. De kinderen kunnen deze gebruiken als werkbank en toonbank. Op de tafels staat een telefoon (gekocht bij de kringloop) en een balans. Verder staan er ‘in de apotheek’ drie plastic bakjes met daarin medicijndoosjes. Op elk plastic bakje staat een picto. Deze geeft aan voor welke klacht(en) de medicijnen bedoeld zijn. Op de site van klas van juf Linda zag ik een leuk idee rondom receptkaartjes. Deze kaartjes waren alleen niet helemaal geschikt voor mijn kleutergroep, dus heb ik zelf andere receptkaartjes gemaakt. Wil je meer weten over de receptkaartjes, kijk dan even op de site van juf Linda.

De inrichting | de huisartsenpraktijk
De huisarts kan zijn patiënt(en) bij de tafel ontvangen. Op deze tafel staat een oude laptop, de receptkaartjes, verschillende brillen, klembord voor patiënt informatie en een bakje met potloden. Op de muur hangen pictogrammen posters. Deze posters kun je downloaden op de website van Klas van juf Linda.

Voor het bed heb ik gebruik gemaakt van de bovenkant van een gymkast. Met verschillende witte kleden heb ik het bed aangekleed. Er komt nog een kussen op het bed te liggen. Bij het bed hangt een oogtest poster. Via het internet kon ik geen geschikte poster vinden, dus deze heb ik zelf gemaakt. Op het raam heb ik een röntgenfoto van een hand en een röntgenfoto van een voet opgehangen. Bij het raam liggen enkele speelgoedspuiten en pakjes met pleisters.

Het rollenspel
In de wachtkamer kan de patiënt(en) op zijn beurt wachten. De dokter(assistente) kan de patiënt naar de juiste tafel begeleiden. De dokter kan het formulier ‘patiënt informatie’ gebruiken voor onderzoek en behandeling. Hij kruist de vakjes aan die van toepassing zijn. De dokter kan de patiënt tot slot het juiste receptkaartje meegeven. De patiënt kan zijn recept bij de apotheek ophalen of daar de juiste medicijnen kopen.

Dit is één van de rollenspellen die in deze speelhoek kunnen plaatsvinden. Door middel van verschillende rollenspellen wil ik het spel van de kleuters stimuleren en voordoen hoe je in de speelhoek kunt spelen.