Recensie: De Drakendokter

Het boek ‘De Drakendokter’ is geschreven door Ingrid Bilardie en haar zoon Killian (9 jaar). Het boek is ontstaan doordat Killian, de jongste zoon van Ingrid, een voorleesboek wilde. Hij wilde een leuk boek en niet ‘zomaar’ een boek. Killian heeft ASS en vindt het erg lastig om een leuk boek te vinden. Ingrid besloot zelf een boek te gaan schrijven, maar wel op één voorwaarde: haar zoon moest hierbij helpen. Op haar Facebook pagina kun je meer lezen over het proces en over hoe ze haar zoon betrok bij de ontwikkeling van dit boek.

De Drakendokter
Het verhaal gaat over de stoere draak Gideon en de beroemde drakendokter Killian. Draak Gideon heeft echter een probleem..
hij kan niet meer vliegen! Hij heeft het gevoel alsof alle magie verdwenen is. Killian is vastbesloten om de draak te gaan helpen. Hij heeft onder zijn bed een heel oud en waardevol boek liggen. In dit boek gaat hij opzoek naar de ‘drakenziekte’. Na wat speurwerk komt Killian erachter wat Gideon mankeert! Gelukkig heeft deze drakendokter een oplossing voor elke drakenkwaal, en dus ook voor deze!

Mijn mening
Kinderen met ASS hebben bij het lezen behoefte aan een rustig bladspiegel met veel wit, zo min mogelijk afleiding en een duidelijke relatie tussen tekst en illustratie.
Ingrid Bilardie heeft hier heel duidelijk rekening mee gehouden. De zinnen zijn kort en duidelijk geschreven, staan niet te dicht op elkaar (elke zin begint op een nieuwe regel) en het geheel heeft een rustige bladspiegel met veel wit. Elke illustratie is weergegeven op 1 bladzijde. Dit zorgt voor extra rust in de tekst. Tevens sluiten ze heel goed aan bij het desbetreffende stuk tekst. De illustraties komen op mij ‘cartoonachtig’ over. Ik denk dat dit de kinderen, zeker in de bovenbouw, zal aanspreken.

De Drakendokter is een goed doorlopend verhaal dat prettig wegleest. Ingrid Bilardie heeft er met extra herhalingen en aanwijzingen voor gezorgd dat de kinderen, zowel met als zonder ASS, de draad van het verhaal niet kwijtraken.

Op de website van de educatieve uitgeverij Graviant, tevens de uitgever van het boek ‘De Drakendokter, kun je een gratis lesbrief downloaden! In deze lesbrief vind je enkele opdrachten rondom het boek. Zo kunnen de kinderen een slaapliedje bedenken voor de draak of mogen ze zelf een draak tekenen. Mocht je meer willen doen dan alleen voorlezen, dan is deze lesbrief daar heel geschikt voor!

Het boek De Drakendokter is een aanrader voor kinderen met en zonder ASS!

Leuk feitje: er wordt hard gewerkt aan een deel twee!

Wil je meer informatie, klik dan hier om naar de website van uitgeverij Graviant te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.