De kinderboeken collectie van…

De vorige keer stond de kinderboeken collectie van Norma Meeuwissen centraal! Dit keer zal Chantal Ruigrok vertellen wat voor kinderboeken er tot haar collectie behoren. Zij is leerkracht in groep 8 en heeft daarnaast ook een eigen blog, namelijk: Juffrouw Chantal

Chantal vertelt het volgende over haar kinderboeken collectie:

Vroeger was ik al gek op boeken! Wekelijks stond ik in de biebbus om mijn boeken te ruilen, te verlengen of het nieuwste boek alvast te reserveren. Mijn droom was dan ook om ooit bibliothecaresse te worden. Toen ik op 8-jarige leeftijd van mijn tante het boek ‘Chantal en Inge: Suppy past op’ van Jacky van Klaveren kreeg was ik verkocht. Ik heb ieder boek uit de serie in mijn bezit en las het met regelmaat opnieuw.
Later las ik graag stiekem de boeken van mijn oudere zus Monique, uit de serie ‘De babysittersclub’. Door deze serie ging mijn zakgeld opnieuw vaak naar de boekenwinkel.

Eenmaal op de Pabo ben ik de boeken van Carry Slee, zoals Verdriet met mayonaise, Spijt en Afblijven gaan lezen. Boeken waar een verhaal achter zit, daar geniet ik enorm van. Pas later ben ik fan geworden van de boeken van Jacques Vriens. Ik vind dat hij een fijne schrijfstijl heeft, waar ik helemaal in verdrink. Op dat moment is het ik en het boek en niets anders. Daarbij merk ik dat mijn leerlingen de boeken zo leuk vinden omdat het allemaal zo herkenbaar is.

Mijn favoriete boeken komen van verschillende schrijvers, maar hebben allemaal 1 ding met elkaar gemeen: ze hebben een achterliggende betekenis. Het boek Meester Kikker van Paul van Loon vind ik zo mooi omdat de kinderen daar leren dat je best anders mag zijn. Spijt van Carry Slee laat zo goed zien wat pesten met kinderen doet en Achtste groepers huilen niet, van Jacques Vriens is mooi door het groepsgevoel wat er ontstaat binnen de groep 8 waar best een hoop speelt. Het zijn boeken van waarde omdat ze een (moeilijk) onderwerp bespreekbaar maken.

Als je zou vragen welk boek ik nooit kwijt zou willen, dan is dat Pluk van de Petteflet. Het is het boek wat mijn kleuterjuffrouw Rina ons ooit voorlas. Hoe we dan met elkaar in de kring, naar haar luisterden staat in mijn geheugen gegrift. Maar ook het boek ‘Raad eens hoeveel ik van je houd’ vind ik erg mooi. Helemaal sinds ons zoontje Finn geboren is. Het omschrijft precies hoeveel mijn man en ik van onze kleine man houden. Die oneindige liefde wordt prachtig omvat in dit mooie, lieve boek. Daarnaast hebben we het boekje ‘Wereldwondertje’ heel bijzonder voor ons. Het is een klein, compact boekje waar in kindertaal wordt verteld dat sommige kinderen er niet zomaar zijn, maar (zoals in ons geval) via IVF. Het is een boekje wat we hebben gekocht om ooit voor te lezen aan Finn, om het hem uit te leggen.

Gezien onze zeer beperkte woonruimte heb ik helaas geen ruimte om mijn boeken hier in huis te bewaren. Ze staan in genummerde dozen bij mijn ouders op zolder. In een kaartenbak staat precies aangegeven welke boek, van welke schrijver is, over welk onderwerp gaat en in welke doos dat boek te vinden is. Daarnaast heb ik op school een groot krat staan met allerlei boeken erin die mijn leerlingen mogen lezen. Ik vind dat boeken vooral gelezen moeten worden.

Chantal Ruigrok is ook via Twitter te volgen!

Bron afbeelding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.