De kinderboeken collectie van…

Vorige maand stond de mooie boekenkast van Sanne Ramakers centraal. Dit keer zal Jeannet Festen vertellen wat er aan kinderboeken in haar boekenkast staat. Jeannet heeft ook een eigen website opgericht, namelijk: www.kinderboekenfee.nl. Op deze site kun je heel veel verschillende kinderboeken aanschaffen. Zeker even de moeite waard om er eens een kijkje te nemen!

Jeannet vertelt het volgende over haar kinderboeken collectie:

Na 20 jaar als accountmanager bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor gewerkt te hebben, was het tijd voor iets geheel anders en ben ik mij volledig op mijn passie “kinderboeken” gaan richten. Als oprichter van www.kinderboekenfee.nl lees ik veel kinderboeken en prentenboeken. Daarnaast lees ik graag voor aan mijn zoontje. Gelukkig is mijn zoontje net als ik dol op (voor)lezen. Op speciale dagen zoals: “De Dag van de Duurzaamheid” en “De Nationale Voorleesdagen” lees ik voor in de kleuterklas, heerlijk om te zien dat kinderen helemaal kunnen opgaan in een prentenboek.

Als ik een boek mooi vind wil ik het graag zelf in mijn boekenkast hebben staan. Natuurlijk lees ik ook veel boeken van de bibliotheek, vaak leen ik hetzelfde boek zelfs meerdere keren. Als je een boek vaker leest is mijn ervaring dat je er elke keer iets meer uit haalt. Met mijn zoontje maak ik vaak een thema tafel thuis. Prentenboeken maken daar ook een belangrijk deel van uit.

Lievelingsschrijvers:
Eén van mijn lievelingsschrijvers is Koos Meinderts. Zijn boeken zijn zowel voor kinderen als volwassenen erg aantrekkelijk. Bijvoorbeeld de boeken  “Man in de wolken”, “Bij ons in de straat” en “Bij ons in het circus”.  Ze zijn veelal humoristisch en heel origineel. Ik vind het bewonderenswaardig als iemand een boek kan maken waarvan je kan zeggen dat je zoiets niet eerder gelezen hebt.

Poëtische prentenboeken spreken mij ook erg aan. Ik sta telkens verbaasd hoe goed het bij kinderen blijft hangen. Ze kunnen vrij snel zelf het versje (of een gedeelte daarvan) na vertellen. De poëziebundels van Hans en Monique Hagen vind ik geweldig omdat ze op een speelse manier zwaardere en luchtigere onderwerpen behandelen. Ik heb regelmatig een laugh-out-loud moment!

Ingrid en Dieter Schubert hebben ook fantastische boeken gemaakt. “Woeste Willem” is daar één van. Ze hebben ook veel boeken gemaakt met dieren in de hoofdrol. Er zitten veel grapjes en details in de illustraties. Soms ontdek je bij een derde of vierde keer lezen ineens weer een nieuw detail.

Lievelingsillustratoren:
Marina Marcolin van het boek “Aan de andere kant van de zee”. Haar illustraties zijn gemaakt in aquarel en potlood. Het is heel fijntjes en sfeervol. Ook de illustraties van Mies van Hout met oliepastel tegen een donkere achtergrond vind ik bijzonder.
Elk jaar is er een tentoonstelling in het Rijksmuseum waar illustratoren hun bekroonde werk kunnen laten zien. Zeker de moeite waard om heen te gaan.

Tekstloos prentenboek:
Nooit geweten dat boeken zonder tekst zo boeiend konden zijn. Maar door o.a. de boeken “Monkie”, “Het eiland” en “Aan de overkant” was ik verkocht. Geweldig om te zien hoe iedereen er een eigen verhaal van maakt.

Favorieten van vroeger:
Guus Kuyer bezocht de kleuterschool waar ik op zat. Mijn moeder kocht toen het boek: “Met de poppen gooien” voor mij. Een te gek boek vond ik dat. Tussen de middag werden mijn broer en ik door mijn moeder voorgelezen uit de boeken “De avonturen van Bruintje Beer” en “Sjors en Sjimmie” ondertussen aten wij ons broodje  voordat we weer naar school gingen. Even lekker ontspannen was dat!

Welke boeken ik nooit zou kwijt willen?
Boeken doe ik nooit weg. Zijn ze stuk dan plak ik ze. Boeken waarvan ik weet dat ze helaas niet meer uitgegeven worden ben ik extra zuinig op. Soms ben ik verbaasd dat bepaalde prachtige boeken niet meer uitgegeven worden.

Wensenlijstje:
Op mijn wensenlijstje staat absoluut het boek “Aan de overkant” een sfeervol en nostalgisch beeldverhaal. Maar als eigenaar van Kinderboekenfee ben ik natuurlijk ook steeds op zoek naar nieuwe prentenboeken. Gelukkig worden er elk jaar geweldige nieuwe prenten- en jeugdboeken gemaakt. Het is elke keer een genot om op de beurs een kijkje te nemen bij de uitgevers die de nieuwste kinderboeken presenteren.

Jeannet is ook te vinden op Twitter!

Ik hoop dat je ook dit keer weer genoten hebt van ‘De kinderboeken collectie van…’!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.