DIY: Time Timer en Kleurenklok

Op Pinterest heb ik ze al een paar keer voorbij zien komen: DIY Time Timer en Kleurenklok. Ik ga je in deze blog uitleggen hoe je ze kunt maken.

DIY time timer
Dit idee komt van IKEA hackers. Op deze site zijn IKEA artikelen omgebouwd tot iets anders.

Wat heb je er voor nodig?
– IKEA Rusch klok (€1,29)
Deze download. (komt van de blog Halbtagsblog.de)
– Rood en wit papier
– Schaar
– Een cd of dvd
– Lijm (ik raad een Pritstift aan)
– Een mes
– Plakband
– Lamineer apparaat

Hoe maak je het?

Foto 1: Haal voorzichtig met het mes het plastic omhulsel uit de klok. Je krijgt al gauw krassen en beschadigingen. Gebruik hier geen schaar voor!

Foto 2: Op de foto wordt met een mes de wijzers van de klok gehaald. Ik heb er geen mes voor gebruikt. Ik heb ze er gewoon met m’n vingers ‘afgetrokken’. Ook dit moet je voorzichtig doen.

Foto 3: Omdat geprint papier (de download) dun is, kun je de oude klok door de nieuwe heen zien. Dit is niet mooi. Plak daarom een extra witte cirkel over de oude heen. Je kunt het plastic omhulsel als voorbeeld gebruiken om de juiste cirkel te krijgen. Plak de nieuwe cirkel met Pritstift op de oude klok. Zelf heb ik de download gelamineerd.

Foto 4: Maak een rechte knip naar beneden en maak vanuit daar een klein gaatje in het midden. Denk er om dat het gaatje niet te groot wordt. Bij mij mislukte dit de eerste keer. Hoe groter het gaatje, hoe lelijker het wordt!

Foto 5: Leg de nieuwe klok op de oude en plak deze vast met alleen op de linkerkant een klein stukje plakband (zie foto). De nieuwe klok moet aan de rechterkant los blijven. Je moet later het rode onderdeel nog toevoegen.

Foto 6: Gebruik een cd of dvd om de rode cirkel te maken. Ik heb van te voren een rood vel papier gelamineerd. Hierdoor wordt het steviger en het eindresultaat is hierdoor ook mooier!

Foto 7: Maak een rechte knip naar beneden en maak vanuit daar een klein gaatje. Ook hier moet je het gaatje niet te groot maken. Meet af en toe hoe het er op de klok uitziet. Plak aan de rechterkant met plakband een randje (zie foto). Plak deze dubbel!! Er mag namelijk geen plakrandje ontstaan.

Foto 8: Plak de grote wijzer aan de linkerkant vast (zie foto). Plak dit met een klein stukje plakband vast. Op de site van IKEA hackers kun je duidelijker zien hoe dit is gedaan!

Foto 9: Buig de kleine wijzer om. Ik moest een stuk van de wijzer afknippen om het zo klein te krijgen. Plak dit haakje op zoals op de foto te zien is.
Tip: Je kunt dit haakje ook pas opplakken nadat je de rode cirkel aan de klok hebt toegevoegd. Je kunt dan namelijk beter zien waar je dat haakje moet plaatsen!

Foto 10: Het bevestigen van de rode cirkel is wat moeilijker uit te leggen. De rode cirkel moet onder de nieuwe klok worden bevestigd (zie foto). Het wijst zich uiteindelijk ook wel een beetje vanzelf. Nadat ik de rode cirkel had toegevoegd, heb ik de witte klok aan de onderkant vastgeplakt. Ik vond het namelijk niet mooi dat het witte gedeelte (met de cijfers) los van de klok zat. Als je het aan de onderkant vastplakt, dan is het eindresultaat strakker.

TIP: Koop een reserve klok(ken). Bij mij ging het plastic omhulsel al vrij snel kapot. Gelukkig had ik er één op reserve en kon ik de klok alsnog maken.

* De foto’s zijn niet door mijzelf gemaakt, maar staan op IKEA hackers. Mocht je nog iets meer informatie willen, neem dan even een kijkje op deze site.

DIY: de kleurenklok

Wat heb je er voor nodig?
– IKEA Rusch klok (€1,29)
Deze download
– Lamineer apparaat
– Pritstift
– Schaar

Hoe maak je het?
Het maken van de kleurenklok is een stuk eenvoudiger dan het maken van de time timer.

1: Haal het plastic omhulsel met een mes uit de klok en haal de wijzers van de klok (zie foto’s van time timer).
2: Lamineer de download en knip deze zo uit dat deze op de oude klok past.
3: Plak net zoals bij de time timer een extra witte cirkel op de oude klok. Je ziet de oude klok al snel door de nieuwe heen.
4: Maak het middelste gaatje (van de download) niet te groot. Meet af en toe op de klok hoe groot dit gaatje moet worden.
5: Plak de kleurencirkel met Pritstift op de oude klok.
6: Bevestig alleen de grote wijzer op de klok.
7: Klik het plastic omhulsel weer in de klok.
8: Je eigen kleurenklok is nu klaar!

 

8 gedachten over “DIY: Time Timer en Kleurenklok

  1. Voor ons is die 20 euro best veel geld, nu kan ik eindelijk zelf een maken wand ik heb er een mogen proberen en het werkt heel goed bij mijn dochter. Samen met pictogrammen planner moet dat dus helemaal goed komen

  2. tikt die Ikea klok ook? want de time timer tikt wel en dat vinden wij erg irritant.

  3. Hoi,

    Voor mijn school heb ik de download verkleind. Bij de IKEA wekker Väckis aangeschaft (€0.99). Met een aardappelschilmesje het plastic eruit gewipt. Verder dezelfde stappen gevolgd als hierboven. Nu heb ik kleine klokjes voor leerlingen (die het nodig hebben) op tafel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.