Lezen is gezond! Gratis kinderboek

We leven tegenwoordig in een taalrijke maatschappij en zien lezen als een heel belangrijke
vaardigheid. In het onderwijs krijgen we regelmatig te maken met kinderen die moeite hebben met het leesniveau dat gemiddeld voor hun leeftijd geldt. Kinderen die leesproblemen ervaren, vinden lezen dan over het algemeen ook niet leuk en zullen dan ook liever kiezen voor een andere activiteit. Dat is jammer! De stichting ‘Lezen is Gezond’ stimuleert en bevorderd het lezen, met name onder kinderen. Lees hieronder meer over de website www.gratiskinderboek.nl.

Doelstelling:
Zoals ik al eerder beschreef wil de stichting ‘Lezen is Gezond’ het lezen stimuleren en bevorderen.
In het bijzonder richt de stichting zich op kinderen met leesproblemen, om zo een bijdrage te leveren aan het verminderen van laaggeletterdheid.

Motivatie:
De boeken die aangeboden worden op www.gratiskinderboek.nl zijn geschreven voor kinderen van verschillende leeftijden die moeite hebben met het leesniveau dat gemiddeld voor hun leeftijd geldt. Kinderen met leesachterstand of leesprobleem ervaren ‘gewone’ boeken met onderwerpen voor hun eigen leeftijd als te moeilijk, terwijl boeken op een lager leesniveau doorgaans te kinderachtig zijn voor hen.
In beide gevallen leidt dit tot teleurstellingen met lezen, waardoor het animo daalt om in een volgend boek te beginnen. Het gevolg is dat de achterstand steeds groter wordt.
Het onderwerp, de thematiek in de boeken die aangeboden worden op deze site, is toegespitst op de leeftijd van het kind, maar wordt aangeboden in eenvoudige taal. Geen moeilijke woorden, kortere zinnen, kortere hoofdstukken, groter lettertype, strikte verhaallijn en een beperkt aantal (hoofd)personen zijn kenmerken van deze verhalen.
De praktijk heeft geleerd dat kinderen die eigenlijk “nooit willen lezen”, enthousiast zijn bij het lezen van deze verhalen en dat deze positieve ervaring hen stimuleert tot meer lezen.

* Wat een leuk feitje is, is dat de cover tekeningen door kinderen zijn getekend.

Donatie:
Eén van de ambities van de stichting is om alle kinderen met een leesprobleem te kunnen bereiken. Daartoe zal de stichting meer tijd en geld moeten steken in communicatie en publiciteit. Klik hier om te lezen hoe je stichting een handje kunt helpen!

Een gedachte over “Lezen is gezond! Gratis kinderboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.