Recensie: Dyslectische kinderen leren lezen

Ik wilde wat meer te weten komen over Connect lezen en daarom heb ik het boek ‘Dyslectische kinderen leren lezen’ aangeschaft. Het boek is geschreven door Anneke Smits en Tom Braams. Anneke Smits heeft ook het interventieprogramma Connect ontwikkeld. Op de site masterplandyslextie.nl kun je hier meer over lezen. Ik ga je hieronder wat meer vertellen over het boek.

Het boek
Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel wordt goed preventief onderwijs beschreven en in deel twee gaat het over begeleiding en interventie.
Deel I
In het eerste hoofdstuk krijg je informatie over goed leesonderwijs. Aan het begin van dit hoofdstuk wordt kort aandacht besteed aan leesstadia. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volledig alfabetische fase (groep 3). Daarna wordt er wat meer beschreven over leesproblemen en dyslexie bij allochtone kinderen. Wat ik interessant vond om te lezen was dat ze ook enkele voorbeelden geven over maatregelen die we treffen voor zwakke lezers, maar onbedoeld een negatief effect kunnen hebben. Zo wordt bijvoorbeeld onvoorbereid hardop voorlezen genoemd. Onvoorbereid hardop lezen is eigenlijk slecht voor het zelfvertrouwen van de zwakke lezer en tevens slecht voor de ontwikkeling van hun leestechniek. Zo worden er nog enkel voorbeelden genoemd. In dit hoofdstuk wordt ook aardig was aandacht besteed aan de leesmotivatie van kinderen! Dit vond ik zelf erg interessant om te lezen!
Hoofdstuk 2 gaat over kleuters en het voorbereiden op leren lezen en spellen. Hoofdstuk 3 gaat over klassikale werkvormen voor groep 3 t/m 8 en hoofdstuk 4 gaat over de begeleidingsrelatie. Hoofdstuk 3 is erg interessant om te lezen als je je leesonderwijs wilt verrijken voor kinderen met en zonder leesproblemen! Er worden veel tips aangereikt!

Deel II
Zoals ik al eerder vertelde, gaat deel II over begeleiding en interventie. In dit deel worden twee leesprogramma’s behandeld, namelijk: Connect en Ralfi. In 6 hoofdstukken worden beide leesprogramma’s uitgebreid behandeld. Hierbij wordt er echter wel meer aandacht besteed aan Connect.

Mijn mening
Ik ben er erg blij mee dat ik dit boek heb aangeschaft. In mijn geval wilde ik meer weten over Connect lezen en dit boek was daar uitermate geschikt voor! Naast de informatie over het Connect lezen, ben ik ook wat meer te weten gekomen over maatregelen die je kunt nemen voor in het leesonderwijs. Niet alleen positieve maatregelen, maar ook maatregelen die we nemen terwijl die onbedoeld een negatief effect kunnen hebben voor de zwakke lezers.
Mocht je wat meer willen weten over dyslexie, het leesonderwijs of hoe je de intrinsieke leesmotivatie van leerlingen kunt stimuleren, dan raad ik je dit boek echt aan! Daarnaast is het ook zeker een aanrader als je met bijvoorbeeld het leesprogramma Ralfi of Connect aan de slag gaat of bent!

Het boek kun je hier voor €18,50 aanschaffen.

Dit boek heb ik zelf aangeschaft. Lees mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.