De kinderboeken collectie van…

De vorige keer kon je het verhaal over de kinderboeken collectie van Chantal Ruigrok lezen. Dit keer zal Maike Douglas – Westland  vertellen wat voor kinderboeken er tot haar collectie behoren. Zij is leerkracht in groep 3 en heeft daarnaast ook een eigen website, namelijk: Juf Maike

Maike vertelt het volgende over haar kinderboeken collectie:

In groep 3 leerde ik lezen, wat fantastisch vond ik dat! Vanaf dat moment las ik alles wat los en vast zat. Met poppen spelen? Niet aan mij besteed. Je vond mij altijd in een hoekje met een boek. Ik bracht uren door in de bibliotheek als kind. Het liefst alleen, want mijn zusje en broertje wilden veel te snel weer weg.

Voor mijn verjaardag vroeg ik altijd boeken of boekenbonnen. Dan mocht ik weer fijn zelf naar de boekwinkel om een prachtig exemplaar uit te zoeken. Daar is mijn verzameling begonnen. Ik ben dus niet alleen fan vanwege mijn werk als juf, ik ben altijd al dol op lezen en kinderboeken geweest.

Op de foto’s staan dan ook al lang niet al mijn boeken. Er staan zeker twee grote bananendozen vol met mijn boeken op zolder.

De linkerkant van de boekenkast is van mijn man, Jozua Douglas, ook hij heeft een passie voor kinderboeken. Dat komt vast door zijn beroep, hij is namelijk kinderboekenschrijver. Met nieuw bezoek doen we altijd een spel: raden van wie welke kant is. Maar nu weet natuurlijk iedereen het ;). Op een gegeven moment kwam er een keuze: of een grotere boekenkast, of de ruimte overhouden voor een box. Het werd het laatste, want 17 maart is onze zoon Luka geboren.

Luka zal een ruime keuze aan boeken om te lezen hebben, want we hebben ze allebei voor alle leeftijden.

Ik lees nog steeds graag kinderboeken. Prentenboeken, romans voor oudere kinderen en verhalenbundels, het liefst allemaal door elkaar. Op het moment lees ik veel Young Adult boeken. Veel leuker dan literatuur! Mijn lievelingsschrijfster in deze categorie is Floortje Zwigtman. Ik ben verslaafd aan haar Groene Bloem triologie. http://www.floortjezwigtman.nl/boeken.htm

Als kind was ik al groot fan van Roald Dahl. Het eerste boek dat ik van hem kreeg was Matilda. Dat sprak me wel aan, een meisje dat al heel vroeg kan lezen en allerlei avonturen beleeft. De film is met Danny DeVito als de vader van Matilda is trouwens ook een aanrader. http://nl.wikipedia.org/wiki/Matilda_(film)

Ik ben nog steeds bezig om mijn Roald Dahl collectie uit te breiden. Elke verjaardag vraag ik weer de delen die ik nog niet heb. Er staan al 11 Roald Dahl boeken in mijn kast, Nog 7 (kinder)boeken van hem te gaan. Ik lees ze nog steeds erg graag. Deze boeken zijn tijdloos. Deze boeken mogen dan ook nooit uit mijn boekenkast verdwijnen en zeker niet kapot gaan. Vooral het boek van Matilda niet. Dat kreeg ik voor mijn 9e verjaardag en is echt mijn lievelingsboek van alle tijden. Ik kan niet wachten op een nieuwe film: de GVR wordt verfilmd en door Steven Spielberg geregisseerd, ik ben benieuwd!

De illustraties van Quintin Blake zijn ook fantastisch! Deze illustrator is al boven de 80 en werkt nog steeds!

Over illustratoren gesproken, die zijn natuurlijk ook erg belangrijk voor een boek, zo schrijft Juf Sanne al bij haar kinderboekencollectie. Ik ben een groot fan van het werk van Loes Riphagen. http://loesriphagen.nl/portfolios
Haar illustraties zitten vol grapjes en spreken de kinderen erg aan. Ze is eigenlijk illustratrice en schrijfster in een. Ze maakt mooie boeken, die vaak zonder tekst zijn.

De illustraties spreken voor zich en vertellen het hele verhaal. Ik heb regelmatig een boek van haar in de boekenkast in mijn klas staan. Maar de nieuwe exemplaren bewaar ik zeer zorgvuldig. Mijn klas vindt haar boeken namelijk zo leuk dat ze letterlijk stuk gelezen worden. Zonde vind ik! Maar Loes is er zelf heel blij mee zegt ze, dan worden die boeken tenminste goed gelezen en bekeken!

Ik sprak al eerder over films die van boeken zijn gemaakt. Ik heb de boeken van Suzanne Collins over de hongerspelen verslonden. De films vind ik ook erg knap gemaakt, aangezien het verhaal zich afspeelt in de toekomst en het dus vol nieuwe technische snufjes zit. http://dehongerspelen.nl/

Ik kan er natuurlijk niet onderuit om te noemen dat mijn favoriete kinderboekenschrijver van het moment mijn man, Jozua Douglas, is. http://www.jozuadouglas.com/ Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik vind zijn verhalen erg goed. Ik mag het boek altijd vooruit lezen. Hij mailt me dan de Wordversie van het boek, dat ik op de iPad lees. Ik lig regelmatig schaterlachend op de bank, want dat de verhalen grappig zijn, is zeker!

Een leuk weetje: we kennen elkaar via internet. Al snel gingen onze mailtjes over, jawel, kinderboeken. Daar hebben we elkaar echt in gevonden. Nog steeds vinden we het heerlijk om te praten over de (kinder)boeken die we hebben gelezen. We raden elkaar ook regelmatig boeken aan. Al heb ik nu helaas, door de komst van onze zoon, niet zoveel tijd meer om boeken te lezen. Dat komt vast snel weer!

Als ik een andere goede kinderboekenschrijver moet noemen van dit moment, vind ik dat Marcel van Driel. Ik kan niet wachten tot Superhelden 3 uitkomt. Deze serie is bloedstollend spannend!

Wat heerlijk om dit bericht te schrijven en weer eens mijn boekenkast in te duiken! Lezen is zo belangrijk, voor teveel zaken om op te noemen. Wat een leuke serie Juf Shanna, ga zo door en maak meer mensen enthousiast over de mooie pareltjes in boekenland.

Juf Maike is ook te volgen via Twitter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.