De kinderboeken collectie van…

De zomervakantie is inmiddels voor iedereen afgelopen. Dit betekent dat het weer tijd is voor een nieuw verhaal in het item ‘De kinderboeken collectie van…’ Dit keer zal Shelley van Dijk vertellen over de kinderboeken die tot haar collectie behoren. Shelley werkt niet in het basisonderwijs, maar heeft literatuurwetenschappen gestudeerd en heeft zich daarbij gespecialiseerd in jeugdliteratuur.

Shelley vertelt het volgende over haar kinderboeken collectie:

Zolang ik me kan herinneren ben ik lid van de bibliotheek. Vaak had ik mijn boeken al na een paar dagen uit. Ik las ze niet, ik verslond ze.

Passie voor jeugdliteratuur
Ondanks dat ik een goede lezer ben en op jonge leeftijd boven mijn niveau las, las ik regelmatig boeken onder mijn niveau. Ook toen ik met volwassenliteratuur begon, bleef ik interesse houden in jeugdliteratuur. Mijn favoriete boeken waren “probleemboeken”, boeken waarin herkenbare problemen centraal staan.

Kinderboekencollectie
Alle boeken die ik als kind in mijn bezit had heb ik bewaard. Een boek wegdoen kan ik namelijk niet over mijn hart verkrijgen. Toen ik tijdens mijn studie Literatuurwetenschappen het vak Jeugdliteratuur volgde en voor mijn scriptie 30 jeugdboeken las, groeide mijn kinderboekencollectie aanzienlijk. En dat vond ik helemaal niet erg!

JufShanna: KBC Shelley

Een deel van mijn kinderboekencollectie bestaat uit boeken die ik las als kind. Dit zijn voorleesboeken zoals Nijntje, Lotje en Jip en Janneke, maar ook boeken die ik zelf las, Balletclub de Zwaantjes, Fleurtje Bellefleur, De Droomvriendinnen, De Babysittersclub… Ook van de serie Kippenvel heb ik
meerdere boeken en ik heb de Harry Potter serie compleet. Verder heb ik boeken van onder anderen Carry Slee, Jacques Vriens, Francien Oomen, Jan Terlouw, Bobje Goudsmit, Ted van Lieshout, Daan Remmerts de Vries en Mieke van Hooft. Een deel van deze boeken heb ik tijdens mijn studie aangeschaft.

JufShanna: KBC Shelley

Favorieten
Mijn favoriete kinderboekenschrijfster is Carry Slee. Wat me aantrekt in haar verhalen is het herkenbare. Een andere favoriete schrijver is Jacques Vriens. Hij schrijft veel schoolverhalen die net als de boeken van Carry Slee erg herkenbaar zijn. Ik denk dat iedere lezer meerdere personages kan vergelijken met iemand die hij of zij zelf kent.

JufShanna: KBC Shelley

Ik heb veel mooie jeugdboeken gelezen, maar twee daarvan zijn toch wel mijn favorieten: Spijt! (Carry Slee) en Afscheidsbrief (Bobje Goudsmit). Spijt! toont de impact en de gevolgen van pesten. In Afscheidsbrief staat een meisje op de drempel van haar volwassen leven, maar om die stap te kunnen maken moet ze eerst de dood van haar beste vriendin een plekje geven. Erg aangrijpend.

Emotionele waarde
Een sprookjesboek en de omnibus van Jip en Janneke hebben emotionele waarde voor me. Deze boeken zijn zo vaak (voor)gelezen dat ze versleten zijn. Andere speciale herinneringen bewaar ik aan Harry Potter. Ik heb jaren gewacht om de serie compleet te krijgen en de vreugde wanneer een nieuw boek uitkwam vergeet ik nooit meer.

JufShanna: KBC Shelley

Wishlist
Graag zou ik alle boeken van Carry Slee willen hebben. Ook van Jacques Vriens zou ik meer boeken willen hebben, evenals historische romans van bijvoorbeeld Thea Beckman.

Momenteel ligt mijn kinderboekencollectie in een bak op de zolder van mijn ouderlijk huis. Heel oneerbiedig, maar noodzaak door gebrek aan ruimte. Nog altijd leen ik regelmatig jeugdboeken in de bibliotheek. Vooralsnog heb ik geen ruimte om mijn kinderboekencollectie uit te breiden. Ik droom dan ook van een grote boekenkast met alleen maar kinderboeken én minstens één lege plank zodat ik mijn collectie kan blijven aanvullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.