De kinderboeken collectie van…

De vorige keer kon je het verhaal van Shelley van Dijk lezen. Hierin vertelde zij over de inhoud van haar kinderboeken collectie. Dit keer zal Ingrid Rijnbout wat vertellen over de inhoud van haar boekenkast. Ingrid werkt dit schooljaar in een groep 5/6 en dit is haar eerste eigen groep. Deze juf is ook op Twitter te vinden: @IngridRijnbout

Ingrid vertelt het volgende over haar kinderboeken collectie:

Al vanaf kleins af aan wist ik dat ik juf wilde worden. Ik heb twee keer een uitstapje genomen naar een ander beroep. Politie te paard, omdat paarden zo leuk waren en advocaat omdat je dan rijk kon worden. Maar uiteindelijk wist ik het toch zeker, juf! Dat is mijn droomberoep en nu nog steeds.De afgelopen jaren (en nu nog) is er een minimale kans op een baan en ik heb mijzelf vaak afgevraagd welk beroep ik anders uit zou willen voeren, maar ik zou het niet weten. Dus heb ik, sinds ik afgestudeerd ben in 2011, een ‘bijbaan’ van 20 uur per week in de bioscoop en werk ik sindsdien zoveel mogelijk in het onderwijs en grijp ik al het invalwerk aan. En het heeft mogen baten! Komend schooljaar heb ik mijn eerste, eigen groep.

JufShanna: KBC Ingrid

Al die jaren is mijn moeder aan het bewaren (zeg maar gerust verzamelen) geweest (waar ik haar enorm dankbaar voor ben). Inmiddels heb ik een heuse, echte juffenkamer in mijn huisje. Nu ik een eigen klas krijg, was het eindelijk tijd om al deze spullen te ordenen zodat ik ze komend jaar goed in kan zetten. Dit proces begon met het vinden van mijn ideale boekenkast (die inmiddels niet meer te verkrijgen is bij mijn favoriete Zweedse warenhuis). Gelukkig had ik die grote, bruine 5 x 5 vakjeskast van de Ikea al snel tweedehands gevonden en kon ik alle verzamelde boeken een mooi plekje geven.

JUfShanna: KBC Ingrid

Mijn boektoppers van vroeger, de bij elkaar gespaarde supermarkt boekjes, mijn favoriete meidenboeken, alles kreeg een mooi plekje in deze kast.
De serie ‘hoe overleef ik’ springt er voor mij echt uit door de leuke kleurtjes en de herinneringen aan al alle plekken waar ik deze leuke boeken gelezen heb.
En zo kwam ik al mijn favoriete jeugdboeken tegen (ik heb altijd meer favoriete dingen… iets met geen keuzes kunnen maken?). De oude, prachtige ringband mappen met de uit tijdschriften gescheurde verhalen over Knofje, Mickey en Pinkeltje die ik nog steeds kan horen in gedachten. Mijn moeder had deze verhalen ingesproken op een cassette en ik heb ze eindeloos geluisterd.
De verzameling Donald Duck toppers die ik samen met mijn broertje eindeloos kon lezen. En de serie van Carry Slee met boeken als spijt en pijnstillers, waardoor ik soms lag te huilen in bed.

Maar de jeugdboeken die mij nu nog het meeste aanspreken zijn toch echt de boeken van Roald Dahl: de GVR en Mathilda. Die boeken kan ik eindeloos lezen en blijven tijdloos.
In mijn boekenkast staat 1 boekje waar ik erg aan gehecht ben. ‘In de (B)engelenbak’ heet het. Dit boekje is geschreven door mijn oma, met anekdotes over mijn moeder en haar broers en zussen. Hilarisch wat zij allemaal uit haalden.
Ik heb nooit echt een favoriete schrijvers gehad. Als een kaft of achterkant me aansprak, dan las ik het. Ik heb heel wat boeken uit de bibliotheek verslonden. En als een boek toevallig van dezelfde schrijver was of er een leuk vervolg van de serie was, dan las ik het.

JufShanna: KBC Ingrid

Als juf ben ik nu echt dol op Dummie de Mummie. Die boeken zijn erg grappig en ik zit vaak te grinniken tijdens het stillezen in de klas. Ik kan niet wachten tot de film in oktober uit komt! Ook heb ik een aantal boeken van Geronimo Stilton aangeschaft. Dit zijn heerlijke boeken voor
kinderen die niet graag lezen. Ik zou die serie graag nog eens compleet willen hebben, maar het zijn er zo veel!

Afgelopen schooljaar heb ik tijdens het invallen veel geleerd over LIST-lezen. Hierdoor heb ik echt geleerd hoe je kinderen kunt motiveren om te lezen (zelfs de dyslecten in mijn groep, en dat waren er 9, lazen met plezier). Juist hierdoor vind ik het zo belangrijk om in te zetten op leuke boeken zoals Geronimo Stilton en het goede voorbeeld te geven.

Ondertussen lees ik niet zoveel meer als ik zou willen. Ik ben zelf gek van ‘vampieren’ boeken sinds ik de serie Twilight jaren geleden ontdekt heb. Maar door mijn werk in de bioscoop is mijn liefde van boeken deels verschoven naar liefde voor films (die gaan zo veel sneller en leveren beeld en geluid erbij).

JufShanna: KBC Ingrid

Mijn boekenkast wordt aangevuld met allerlei klappers vol met lesideeën en informatie. En mijn juffenkamer wordt afgemaakt door de stapel dozen met ‘juffen materiaal’. Denk aan wc-rollen, kranten, sinterklaaspracticum, oranje doos, etc. Deze dozen helpen mij om van elk thema een feestje te maken. In deze kamer voel ik mij thuis. Ik kan hier echt genieten tijdens het voorbereiden en ik zou niet weten wat ik zonder mijn verzameling boeken zou moeten. Je wereld is zoveel rijker met goede verhalen op zak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.