Ik heb het afgelopen schooljaar een heleboel prentenboeken voorgelezen. Het voorlezen van prentenboeken vind ik echt ontzettend leuk om te doen. Ik kan er ontzettend van genieten als mijn kleuters ademloos zitten te luisteren. Wij hebben dit schooljaar van een heleboel verhalen mogen genieten. In deze blog geef ik je mijn top 10!
In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.
1: Drew Daywalt | De krijtjes staken!
De krijtjes staken! is absoluut één van mijn favoriete prentenboeken! In dit boek wil Teun een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij alleen een stapel brieven van zijn kleurkrijtjes, ze staken! In iedere brief legt een krijtje uit waarom hij staakt. Zo wil Zwart voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt en Roze zou graag wat vaker ingezet willen worden. Blauw en Rood klagen dat ze te veel moeten doen! Kan Teun een oplossing bedenken waar iedereen blij mee is?
Mijn kleuters en ik hebben ontzettend genoten van dit prentenboek. Het was een feestje om dit boek voor te morgen lezen. Ik kon me helemaal uitleven in het voorlezen van de teksten: boos, verdrietig, geïrriteerd, enz. De kleuters zaten ademloos te luisteren en leefden helemaal mee met de situaties van de krijtjes.
2: Drew Daywalt | De groeten van de krijtjes
De groeten van de krijtjes is het vervolg op het boek ‘De krijtjes staken!’. In dit boek krijgt Teun ansichtkaarten van al zijn ongelukkige krijtjes. Er zijn namelijk de laatste jaren veel andere krijtjes verwaarloosd. Zo verdween Wijnrood Krijtje tussen de kussens van de bank en werd Neonrood Krijtje achtergelaten op vakantie. Turquoise Krijtje kwam in de wasmachine terecht en Kastanjebruin Krijtje werd opgegeten door een hond en vervolgens uitgekotst op het tapijt. Kan Teun ook voor hen een oplossing bedenken?
De Groeten van de krijtjes is een erg grappig boek. Het Neonrode Krijtje komt enkele keren in het boek voor en zijn avonturen zijn hilarisch! Ook bij dit boek kon ik me helemaal uitleven met het voorlezen van de teksten. Wederom was het medeleven van de kleuters groot. De krijtjes staken! en De groeten van de krijtjes zijn prachtige prentenboeken en geven ontzettend veel voorleesplezier!
3: Hervé Tullet | Een boek
Een collega gaf mij de tip om dit boek eens voor te lezen. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan. Dit boek is interactief, laat kinderen nadenken en voorspellen, vraagt betrokkenheid en geeft plezier. In Een boek gaan de kinderen eigenlijk ‘op reis’ met een geel bolletje. Op elke bladzijde wordt er aan de kinderen gevraagd om een opdracht uit te voeren. Op de volgende bladzijde zien de kinderen wat de opdracht opgeleverd heeft. Dit boek is erg geschikt om kinderen leren te voorspellen. Je kunt heel duidelijk een verband leggen tussen de tekst en de voorspelling.
Het voorlezen van dit boek was ontzettend leuk. Dit boek vraagt om interactie en dat leverde bij ons veel plezier op. Een aantal kinderen konden al heel goed een voorspelling doen. Dit boek heeft wel indruk bij mijn kleuters gemaakt, want wekelijks word ik gevraagd waar het boek met de gele stip is gebleven. Succes verzekerd!
4: Marianne Busser & Ron Schröder | Feestelijke verhaaltjes voor het slapengaan
Mijn kleuters zijn dol op de avonturen van Koning Bobbel en de Koningin. Er zijn verschillende boeken rondom Koning Bobbel en de Koningin, maar de feestelijke verhaaltjes waren favoriet. Met name het verhaaltje waarbij een koe in de keuken poept leverde veel gegiechel op. De boeken rondom Koning Bobbel en de Koningin worden bij veel drogisterijen voor een klein prijsje verkocht!
5: Tjibbe Veltkamp & Kees de Boer | Agent en Boef
Agent en Boef was één van de eerste prentenboeken die ik dit schooljaar aan mijn kleuters voorlas. In dit eerste boek over Agent en Boef woont Boef in de gevangenis bij Agent. Dat vindt Agent gezellig. Er is maar één probleem. Soms ontsnapt Boef. En dan haalt hij boevenstreken uit.
Het avontuur van Agent en Boef viel enorm in de smaak. De kinderen vroegen al vrij snel of ik nog een boek had over Agent en Boef. Inmiddels heb ik ook het boek ‘Agent en Boef en het boefvangfeest’ en het boek ‘Agent en Boef en de gladde grapjes’ voorgelezen.
6: Annemarie van der Eem | Ik wil een leeuw!
In Ik wil een leeuw! wordt Sjuul op een ochtend wakker en ineens weet hij het: hij wil een beest. Een huisdier. Vandaag nog! En hij weet ook wat voor beest.. Maar hoe gaat hij mama zover krijgen? Heel eerlijk: dit boek zou je alleen al moeten aanschaffen om de prachtige en kleurrijke illustraties! De illustraties trekken meteen je aandacht en zorgen ervoor dat je er maar naar blijft kijken. Ik wil een leeuw! is een vrolijk, grappig en herkenbaar verhaal over het verlangen naar een huisdier. Dit boek heb ik met veel plezier voorgelezen en de kinderen hebben er van genoten!
7: Jochem Meyer | De wereld van de Gorgels
In deze blog kun je al lezen hoe enthousiast (en fan) ik ben over het boek ‘De Gorgels’. Toen het prentenboek ‘De wereld van de Gorgels’ uitkwam, kon ik deze natuurlijk niet laten liggen. Het boek heb ik in gedeeltes voorgelezen. De teksten zijn namelijk vrij lang. Het boek bevat, zeker voor jonge kleuters, een aantal pittige woorden. Sommige woorden vragen om een uitleg. In De wereld van de Gorgels kun je lezen over de reis die Bobba aflegt voordat hij uiteindelijk bij Melle terechtkomt.
Het boek staat misschien wel beschreven als een prentenboek, maar ook in groep 5/6 waren er kinderen die dit boek graag wilden lezen.
8: Tom Booth | Niet knipperen!
In het boek Niet knipperen! spelen verschillende personages een spelletje waarbij ze proberen om niet te knipperen, precies zoals de titel eigenlijk al zegt. De kinderen worden tijdens het voorlezen al uitgedaagd om mee te doen aan het staarspel. Wij probeerden dat ook, maar dat bleek toch veel lastiger dan sommige kinderen in eerste instantie dachten. Het lachen ging ons geloof ik iets beter af dan het staren 😉
De tekst in dit boek bestaat uit korte zinnen en lezen prettig voor. Je aandacht wordt meteen gegrepen door de grappige en kleurrijke illustraties. De illustraties doen me erg veel denken aan DreamWorks films. Niet knipperen! is een vrolijk en interactief boek om voor te lezen!
9: Hervé Tullet | Kleuren
Na het succes van ‘Een boek’ van Hervé Tullet, besloot ik eens te kijken of hij nog meer boeken had geschreven. Zo kwam ik bij het boek ‘Kleuren’. Net zoals bij ‘Een boek’ wordt er op iedere bladzijde aan de kinderen gevraagd om een opdracht uit te voeren. Op de volgende bladzijde zien de kinderen wat de opdracht opgeleverd heeft. Op een speelse manier leren de kinderen kleuren mengen. Ook dit boek is interactief, laat kinderen nadenken en voorspellen, vraagt betrokkenheid en geeft wederom plezier. Dit boek ligt momenteel in onze leeshoek en wordt dagelijks door kinderen gelezen.
10: David Burrow | Heb jij misschien Olifant gezien?
In het boek ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ speelt een jongetje verstoppertje met Olifant. Olifant is hier héél erg goed, zegt hij zelf. Het jongetje zoekt en zoekt, maar kan Olifant nergens vinden. Je zou zeggen dat verstoppertje spelen met een olifant niet zo moeilijk zou moeten zijn, maar niets is minder waar. Wie de alles behalve onzichtbare olifant wél ziet, is het hondje van de jongen. In het boek vind je grappige details. De kinderen moesten erg vaak lachen om de toch wel erg zichtbare olifant en het doen alsof je hem niet ziet. Ik vond dit een heel leuk boek om voor te lezen. De kinderen werden er in ieder geval door geïnspireerd, want tijdens het buitenspelen werd er vaak verstoppertje gespeeld.