Recensie | Hoe werkt dat?

Heb je dat ook wel eens, dat je iets voorbij ziet komen en dan denkt: ‘hoe maken ze dat eigenlijk?’ Van uitgeverij Van Holkema & Warendorf kreeg ik het boek Hoe werkt dat? toegestuurd, waarin supercoole uitvindingen worden uitgelegd. Zo ontdek je bijvoorbeeld de werking van drones, supercomputers, onderwaterhotels, hoverboards, vliegende auto’s en glow-in-the-darksticks. Meer weten? In deze blog vertel ik je graag wat meer over dit boek.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

Hoe werkt het?
Het boek is vormgegeven als een zilveren laptop. De informatie en het beeldmateriaal zijn verticaal weergegeven. Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken: spel, bewegen, bouwen, energie, leven, toekomst en een ’tot slot’ hoofdstuk. Alle informatie en weetjes worden ondersteund door prachtig en gedetailleerd beeldmateriaal.

Hoofdstuk: spel
Technologie hoeft helemaal niet saai te zijn. Er is ook genoeg waar je een hoop lol aan kunt beleven. In dit hoofdstuk vind je informatie over allerlei apparaten die bedoeld zijn om mee te spelen. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe een 3D-pen, Smart Watch of een PS4 werkt. Aan de hand van gedetailleerde afbeeldingen wordt uitgelegd uit welk materiaal het apparaat/voorwerp bestaat en hoe het werkt.

Hoofdstuk: bewegen
Uitvinders hebben sinds de bouw van het eerste voertuig op wielen, steeds weer nieuwe ideeën gehad om sneller verder te kunnen reizen. In dit hoofdstuk ontdek je nieuwe manieren waarop we ons kunnen verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan hoverboards, reusachtige transportvliegtuigen, de bio-bus of de volocopter. De stukjes ‘zo werkt het’ zijn interessant om te lezen. Wist jij bijvoorbeeld dat de bio-bus op een zeer ongewone brandstof rijdt, namelijk mensenpoep?

Hoofdstuk: bouwen
Ingenieurs en bouwvakkers over de hele wereld zetten de ontwerpen van architecten om in spectaculaire gebouwen van staal, beton, glas en zelfs ijs. In dit hoofdstuk ontdek je adembenemende gebouwen over de hele wereld – van het IJshotel in Zweden naar de Lotustempel in India

Hoofdstuk: energie
In het hoofdstuk energie ontdek je hoe wetenschappers zoeken naar milieuvriendelijkere manieren om energie op te kunnen wekken, bijvoorbeeld met zonlicht en stromend water. Het gaat in dit hoofdstuk echter niet alleen om energie, maar ook om kracht.

Hoofdstuk: leven
Er zijn talloze apparaten in alle soorten en maten die bedoeld zijn om ons leven makkelijker, langer en prettiger te maken. In dit hoofdstuk ontdek je hoe wetenschappers en ingenieurs zoeken naar manieren om het leven op aarde beter te maken. Zo krijg je bijvoorbeeld informatie over een draaiend huis. Deze kan zijn vorm aanpassen aan de weersomstandigheden.

Hoofdstuk: toekomst
In dit hoofdstuk komen uitvindingen voorbij die nog niet bestaan. Voor deze uitvindingen moet nog uitgevonden worden hoe je deze voor elkaar kunt krijgen. In dit hoofdstuk krijg je een voorproefje van de coolste spullen die je kunt bedenken – van een passagiersdrone tot onzichtbaar worden.

Hoofdstuk: tot slot
In dit hoofdstuk vind je bij enkele begrippen extra informatie en een zeer uitgebreide woordenlijst.

Mijn mening
Hoewel ik het idee van de laptop leuk en modern vind, had de vormgeving van de kaft wat mij betreft wel wat aantrekkelijker gemogen. Deze trekt niet meteen mijn aandacht en dat is jammer, want de binnenkant van het boek daarentegen vind ik juist wel heel mooi vormgegeven en zeker het lezen en bekijken waard. Het is heel fijn dat de informatie ondersteund wordt met duidelijk, gedetailleerd en prachtig beeldmateriaal. De uitgebreide woordenlijst achterin het boek vind ik een fijne toevoeging. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van moeilijke begrippen/termen, een uitleg hiervan is dan erg prettig.
Het boek Hoe werkt dat? vind ik duidelijk, overzichtelijk en aantrekkelijk opgebouwd, wat zorgt voor veel kijk- en leesplezier. Vooral het hoofdstuk ’toekomst’ vond ik interessant en leuk om te lezen. Hoe cool zou het zijn als er een manier gevonden wordt om dingen onzichtbaar te maken?

Kinderen die interesse hebben in technologie, natuur en wetenschap, zullen met het boek Hoe werkt dat? veel kijk- en leesplezier gaan beleven!

Schrijver: Dorling Kindersley
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Prijs: €20,-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.