Recensie | Spel: Uk & Puk tel en beweeg

In je peutergroep (of kleutergroep) aan de slag met bewegend leren? Dat kan met het spel Uk & Puk tel en beweeg. Met de telkaartjes in combinatie met de beweegkaartjes ben je namelijk bezig met het bewegen en leren tellen tegelijk. Samen met Puk doen de kinderen leuke opdrachten, zoals tien tellen op één been staan, drie keer een rondje draaien en vijf keer in de lucht springen. Een kind kan dit spel alleen spelen, maar ook met andere kinderen. Uk & Puk tel en beweeg is geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar en sluit aan bij de Uk & Puk peutermethode. Lees hieronder meer over het spel Uk & Puk tel en beweeg.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

In het doosje vind je een boekje met spelregels, telkaartjes met getalbeelden (vingers) 1 t/m 10 en 22 bewegingskaartjes. In het spelregelboekje vind je meerdere suggesties voor het gebruik van de verschillende kaarten. De suggesties zijn zeker fijn voor thuisgebruik.

Zo kun je het spel spelen:
X Leg de telkaarten en de beweegkaarten op aparte stapels naast elkaar. De telkaarten hebben een blauwe achterkant en de beweegkaarten een gele achterkant. Van iedere stapel wordt een kaart gepakt. Bekijk samen de kaarten. Hoeveel vingers staan er op het kaartje en welk getal hoort daarbij? Het getal geeft aan hoe vaak de beweging op het bewegingskaartje uitgevoerd moet worden.

X Gebruik alleen de telkaarten. Laat een kind een kaart van de stapel pakken. Bekijk samen de kaart. Hoeveel vingers staan er op het kaartje en welk getal hoort daarbij? Laat een kind zelf een beweging bedenken en voer dit zo vaak uit als aangegeven op de telkaart.

X Een suggestie van mij.
Gebruik alleen de beweegkaarten. Maak je in je kleutergroep, net als ik, gebruik van bijvoorbeeld een getal van de week, dan kun je de beweging op de bewegingskaart net zo vaak uitvoeren als het getal dat die week centraal staat.

X Een suggestie van mij.
Gebruik de telkaarten en de beweegkaarten. Laat een kind van iedere stapel een kaart pakken. Laat de kaarten nog niet aan de andere kinderen zien. Het kind bekijkt beide kaarten en voert de beweging net zo vaak uit als aangegeven op de telkaart. Terwijl het kind een aantal keer de beweging uitvoert, laat je de andere kinderen zachtjes (of in hun hoofd) meetellen. Wie weet aan het eind te vertellen welk getal er op het telkaartje stond? Laat de telkaart zien en controleer samen of het klopt.

Mijn mening
In eerste instantie richt het spel zich vooral op peuters, maar toch vind ik het spel ook nog heel leuk en geschikt om in een kleutergroep te gebruiken. Zeker als je bijvoorbeeld een instroomgroep hebt of alleen een groep 1.
Volgend schooljaar ga ik dit tel- en beweegspel zeker inzetten wanneer ik in mijn nieuwe kleutergroep weer aan de slag ga met het getal van de week.

De illustraties zijn duidelijk, gedetailleerd en mooi in hun eenvoud. De kaarten zijn van een stevige kwaliteit. Elke telkaart heeft een andere vrolijke kleur en daar word ik heel blij van. Wie wordt nou niet vrolijk van regenboogkleuren?

Uk & Puk tel en beweeg is een vrolijk, actief spel, waarbij de kinderen bewegend leren tellen en getalbeelden (de vingers) tot 10 leren herkennen.

Uk & Puk tel en beweeg
Illustraties: Marjolein Krijger
Uitgeverij: Zwijsen
Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.