Thema herfst | speel/verteltafel

Ieder jaar maak ik voor het thema herfst een thematafel. Op deze tafel staan dan allemaal herfstspullen. Met deze spullen werd verder niet gespeeld en was het dus meer een kijktafel. Dit jaar wilde ik het eens anders aanpakken. Ik maakte een speel/verteltafel ‘herfst’. Op de website van juf Linda kwam ik een prachtige voorbeeld tegen en bood me inspiratie. Met verschillende (goedkope) materialen en spullen wilde ik het spel en de mondelinge taalvaardigheid van de kinderen stimuleren. Hieronder lees je er meer over.

[ig_divider style=”dotted”]

De speeltafel -> het spel
De tafel bestaat uit een ‘woon/werk’ en ‘bos’ gedeelte. In het boswachtershuisje wonen mensen die voor het bos en de dieren zorgen. De boswachter gaat dagelijks op pad om te kijken of alles in het bos nog in orde is. Bij het boswachtershuisje horen ook enkele andere dagelijkse bezigheden: zo moet er voldoende hooi en kuil (eten voor de dieren) worden verzameld en moet er voor de dieren worden gezorgd die rond het huis lopen. Iedereen heeft een taakje!

Het bosgedeelte
Het was lastig om een geschikte ondergrond voor het bosgedeelte te vinden.Ik wilde iets wat goed bleef liggen op de kleutertafels. Uiteindelijk koos ik voor bruin karton. Met poster buddies plakte ik de twee vellen karton aan de tafels vast. Het bosgedeelte heb ik verder aangekleed met herfstdecoratie. Zo kocht ik bij de Action enkele plastic bladeren, besjes en boomschors. De vruchten (o.a. kastanjes) vonden we rondom de school. Via Credu.nl kocht ik nog enkele bosdieren om het bos compleet te maken.

Het woon/werk gedeelte
Het Playmobil boswachtershuisje en enkele andere Playmobil (o.a. tractor, pompoenen) kocht ik heel goedkoop via Marktplaats. Deze materialen vormden de basis voor het woon/werkgedeelte van deze speeltafel.

De kinderen hebben met deze herfst speeltafel ontzettend veel speelplezier beleefd! Het was zo leuk om het spel van de kinderen te observeren. Ze waren erg creatief met hun spel en verhalen. Niet alleen de kinderen, maar ook ik heb ontzettend kunnen genieten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.