Thema beroepen (brandweer) | Brandjes blussen met getalbeelden

In mijn eigen kleutergroep ben ik bezig met de getalbeelden t/m 12. Ik wil ze op veel verschillende en motiverende manieren aanbieden.
In deze blog beschrijf ik hoe IK de materialen heb ingezet. Er zijn natuurlijk meer manieren mogelijk.

Doelen
X Hoeveelheden 1 t/m 12 met verschillende structuren representeren (vingers, dobbelstenen, …)
X Koppelen van de getalbeelden aan de getallen 1 t/m 12

Rekenactiviteit
De vlammetjes laat ik als eerste zien. Ik kies er vervolgens één uit en bespreek dit getal. Ik heb aan de kinderen gevraagd of je (bijvoorbeeld) de 2 ook op een andere manier kan laten zien. Dit vonden ze best lastig om te beantwoorden. We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat je de 2 ook kunt laten zien met twee vingers, twee blokjes, twee streepjes, etc.

De vlammetjes/brandjes moeten nu nog wel geblust worden. Ik leg uit dat bij deze vlammetjes een aantal ‘speciale’ waterdruppels horen. Elk kind krijgt van mij een kaartje met daarop een waterdruppel met daarin een getalbeeld. Ze bekijken (tellen) hun kaartje goed. Vervolgens gaan we bij elke vlam de waterdruppels verzamelen.

We eindigen deze rekenactiviteit met de werkvorm ‘wandel-wissel-uit’. De kinderen krijgen opnieuw een kaartje met daarop een waterdruppel. De kinderen gaan in het midden van de kring rondlopen. Tijdens het rondlopen geven ze elk kind die ze tegenkomen een high five en vertellen ze elkaar wat er op hun kaartje staat. Vervolgens wisselen ze van kaartje en gaan ze verder naar het volgende kind. Geef je de kinderen een signaal, dan moeten ze met hun kaartje bij het juiste vlammetje gaan staan. Controleer samen of alle waterdruppels bij de juiste vlam ‘liggen’.

Tip (!): Print de vlammetjes uit op rood/oranje papier.

Klik hier om het bestand te downloaden.

Wist je dat je kunt doneren aan JufShanna.nl?

Foutje gezien? Mail mij! Ik ben je dankbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.