De afgelopen jaren heb ik in mijn kleutergroep verschillende knutsels gemaakt/uitgeprobeerd. Met onderstaande foto’s hoop ik je te kunnen inspireren! Ik heb geprobeerd om bij elke knutsel een kort (en hopelijk duidelijke) beschrijving te geven.
Veel knutselplezier!
Stoomboot
Laat de kinderen een papierenbordje blauw verven. Je kunt ook de kleuren lichtblauw, donkerblauw en wit door elkaar gebruiken, zodat je verschillende kleurnuances krijgt.
Onderkant stoomboot: vouw 1 groot vouwblaadje dubbel (schuine vouw) zodat je een driehoek krijgt. Vouw de onderste punt naar binnen.
Bovenkant stoomboot: vouw een klein vouwblaadje dubbel (rechte vouw) zodat je een rechthoek krijgt.
Er zijn ook genoeg voorbeelden van stoomboten waarbij de kinderen de vouwblaadjes in 16-vierkantjes moeten vouwen.
Stoomboot van vlechtstroken
Groep 2: de onderkant van de stoomboot wordt gemaakt met smalle vlechtstroken.
Groep 1: de onderkant van de stoomboot wordt gemaakt met brede (2cm) vlechtstroken
Stoomboot tekenen
Hier vind je meer informatie over deze tekenopdracht.
Piet met krullen
Laat de kinderen een template van een pietenmuts beplakken met stukjes sitspapier (glanspapier). Het gezicht van de Piet maken ze a.d.h.v. een cirkel en gekleurd papier (voor de ogen, mond, etc.). De krullen worden gemaakt door met een wc-rol te stempelen. Het woord ‘Piet’ kan bijvoorbeeld (na)gestempeld worden. Is de Piet klaar, laat de kinderen dan de muts uitknippen en op het hoofd van de Piet opplakken.
Edit 2020: mocht je liever een roetveegpiet maken, gebruik dan een andere kleur cirkel of laat ze het hoofd tekenen met bijvoorbeeld wascokrijtjes.
Piet knutselen en tekenen
Het hoofd van de Piet knutselen de kinderen van papier. Het lichaam en eventuele accessoires tekenen de kinderen met wascokrijtjes.
Sinterklaas tekenen
Hier vind je de download + meer informatie.
Sinterklaas knutselen
Het hoofd van de Sint wordt van gekleurd (zalmroze) papier geknutseld. De mijter maken de kinderen van (vlecht)stroken. Hierbij moeten de kinderen passen en meten. De baard bestaat uit een wit vel papier dat de kinderen als een harmonica moeten vouwen. Op deze site vind je hier eventueel meer informatie over.
Sinterklaas knutselen met achtergrond
De kinderen maken eerst een achtergrond. Leg een vel papier in een lage doos. Zelf gebruikte ik hier deksels van dozen met daarin pakken A4-papier voor. Doe enkele druppels verf op het papier. Ik heb de kleuren geel, rood, wit en goud gebruikt. Doe enkele knikkers bij het vel papier en laat de kinderen de doos heen en weer bewegen, zodat de verf zich goed over het vel papier verspreid.
De Sint knutselen de kinderen van gekleurd papier. Enkele elementen heb ik de kinderen met goudgekleurd papier laten maken. Dit geeft een extra leuk effect.
Pakjes knutselen met patronen
De kinderen vouwen twee gekleurde vouwblaadjes in 16-vierkantjes of in 4 vierkantjes (rechte kruis vouwen). De vierkantjes worden uitgeknipt en daarmee leggen de kinderen op het pakje (kopieerblad) een patroon. Klik hier om het kopieerblad te downloaden.